עמפלי
משרד עריכת דין מיסים
מיסוי דירות מגורים
לייעוץ בתחום מיסוי מקרקעין, צור קשר:
חוק מיסוי מקרקעין קובע משטר מס ייחודי לגבי דירות מגורים.
במישור מס שבח, החוק מעניק פטור ממס במכירת דירה יחידה ובמכירת דירה שהתקבלה בירושה, עד לתקרת שווי של כ-4.5 מיליון ₪. בנוסף, כאשר לא קיימת זכאות לפטור, והדירה נרכשה לפני שנת 2014, החוק מעניק הטבה המכונה "פיצול מוטב", לפיו בגין השבח המיוחס לתקופה שלפני 2014 יחול פטור ממס, בעוד על יתרת השבח יחול מס של 25%.
ככלל, הטבות מס השבח הנ"ל אינן חלות על זכויות בניה הגלומות בדירת מגורים. לכן, אם התמורה עבור דירת המגורים מושפעת מזכויות בניה לא מנוצלות, אזי יש לאמוד את שווי הדירה ללא זכויות בניה, והפטור/פיצול מוטב יוענקו עד גובה כפל השווי הנ"ל, או עד לסך של 2,042,500 ₪ (נכון לשנת 2018), לפי הנמוך. אם שווי הדירה ללא זכויות בניה עולה על התקרה הנ"ל, הפטור/פיצול מוטב יוענקו עד גובה שווי הדירה. יתרת שווי המכירה תמוסה בשיעור מס "רגילים", שאינם מוטבים, ועשויים להגיע עד 40%.
במישור מס רכישה, חלות מדרגות מס מוטבות ברכישת דירה יחידה, אשר מתחילות ב-0%. כאשר הדירה אינה דירה יחידה, מדרגת מס הרכישה הנמוכה ביותר היא 8%. עם זאת, כאשר הדירה נרכשת מתוך מטרה להרוס אותה, עשויים לחול שיעורי מס רכישה של 6% או 5%, לפי העניין.
בנוסף, תקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), התשל"ד - 1974 מעניקות הטבות במס רכישה לעולים חדשים ונכים הרוכשים דירה לצורך מגורים.
פרסומי המשרד:
-
סוגיות פרקטיות במיסוי דירות מגורים על רקע פסיקת בית המשפט העליון וועדות הערר 18.12.2022
עושים סדר – במסגרת פסקי הדין מלכיאור (ע"א 2142/21), גבע (ו"ע 59018-11-21) ו- שטיין (ע"א 1073/20) אשר פורסמו כולם בחודשים האחרונים, נדונו סוגיות פרקטיות מן המעלה הראשונה, במיסוי דירות מגורים, הן בהקשר של מס רכישה והן בהקשר של מס שבח, לרבות לעניין הזכאות לקבלת פטורים והטבות מס השמורים למכירה של דירת מגורים. במסגרת רשומון זה נסקור את פסיקת בית המשפט העליון וועדות הערר, תוך מתן דגשים פרקטיים והמלצות נוספות.
-
על הקלות הבלתי נסבלת בשינוי עמדה מצד רשות המסים בעקבות החלטת מיסוי 7701/21 בעניין שלילת הפטור לפי סעיף 49(ב)(5) לחוק מיסוי מקרקעין על יורש שהוא תושב חוץ 16.01.2022
בחינה וביקורת על החלטת המיסוי החדשה שניתנה שלא בהסכמת הנישום, במסגרתה שללה רשות המיסים, בפרשנות חדשנית, מפתיעה ובלתי מנומקת, את זכאותו של יורש, המוכר דירת מגורים ומבקש לעשות שימוש בפטור הקבוע בסעיף 49(ב)(5) לחוק ביחס לדירת ירושה, בשל העובדה שאינו תושב ישראל ולא הוכיח שאין לו דירת מגורים במדינת תושבותו.
-
סוף מעשה במחשבה תחילה - הרהורים נוספים על פסק הדין בעניין מעין ונחמה ביחס למכירת דירות יוקרה (ו"ע 28079-10-15) 19.08.2020
היכן עובר הקו בין תכנון מס לגיטימי לתכנון מס אסור? ברשומון מס זה נדון בפסק דינה של ועדת הערר בעניין מעין ונחמה הבוחן את גבולותיה של ה"עסקה המלאכותית" בחוק מיסוי מקרקעין ביחס להגדרתה של דירת יוקרה שעברה שיפוץ ועבודות גמר בסטנדרט נמוך, אם כדירת מגורים מזכה או כדירה במצב מעטפת לצרכי מס שבח.
-
הגדרת דירת מגורים בחוק, מבחן השימוש ומבחן הייעוד 28.06.2020
בעליהן של דירות מגורים אשר ביצעו בהן שינויים על מנת לפצלן למספר יחידות באופן שאינו עולה בקנה אחד עם רישומה של הדירה בטאבו, עלולים להיות מופתעים מהשלכות המס במועד מכירת הדירה. ברשומון זה נפרט כיצד ההגדרה ל"דירת מגורים" בחוק מיסוי מקרקעין והפרשנות שניתנה לה על ידי רשות המיסים ובית המשפט, בין היתר בפסק דין גרינברג שניתן לאחרונה, עלולים להשפיע על הטבות המס להן זכאי מוכר דירת המגורים.
-
הרהורים על הצהרות המס המיותרות שנדרשות על ידי מיסוי מקרקעין לעניין תושבות יחיד בעת רכישה ומכירה של דירת מגורים 26.03.2020
חוק מיסוי מקרקעין מתנה קבלת הטבה בדמות מס רכישה בשיעור מופחת בעת רכישת דירת מגורים יחידה או בפטור ממס שבח בעת מכירת דירת מגורים מזכה בכך שהיחיד תושב ישראל לצרכי מס. לשון החוק אינה דורשת כי עושה הפעולה יהיה תושב ישראל בכל שנת המס אלא במועד ביצוע הפעולה. ואולם, בטפסי הדיווח למיסוי מקרקעין (מש"ח) רשות המסים אינה מסתפקת בשאלה אם בעת ביצוע העסקה היחיד הוא תושב ישראל לצרכי מס אלא דורשת בליל של הצהרות מאת עושה הפעולה שבינם לבין דרישות החוק בעת ביצוע העסקה אין דבר. על כך ברשימה זו.
-
"דירה, מחסן או גראז" לצרכי חוק מיסוי מקרקעין: הרהורים נוספים בעקבות פסקי הדין בעניין גיא ושטיין 04.12.2019
נשאלת השאלה אם נכס ששימש למגורים במשך שנים רבות נחשב לדירת מגורים לצרכי סעיף 1 לחוק, אם מבחינה תכנונית השימוש בו אינו מותר למגורים? כך למשל האם מחסן ששימש שנים ארוכות למגורים יכול להימכר כדירת מגורים מזכה ולהקנות למוכר את הטבות המס השמורות לדירה כאמור? בשאלה זו עסקה לאחרונה פעמיים אותה ועדת ערר, בהפרש של כשלושה חודשים, בעניין גיא ובעניין שטיין. פסיקותיה היו שונות.
-
מס רכישה - דירות מגורים, הקצאה ושינוי מבנה 27.12.2017
המצגת דנה בהיבטים שונים של מס רכישה, לרבות מהי דירת מגורים לצרכי מס רכישה, תושבות של רוכש הדירה, פטור לעולים חדשים ועוד.
-
סוגיות במס רכישה - מה בין רכישת "דירה על הנייר" יד שנייה שנרכשה מקבלן לבין רכישה מחבר בקבוצת רכישה? 02.10.2017
ברשימה זו נשווה ונתהה לגבי מהות ההבדל בין מס הרכישה החל על רוכש הקונה "דירה על הנייר" מחבר בקבוצת רכישה לבין מס הרכישה החל על רוכש אשר קונה "דירה על הנייר" מאדם אחר שרכש בעצמו את הזכויות בדירה מקבלן, לאור החלטת ועדת הערר בעניין אקרמן (ו"ע 48493-05-15).
-
סוף מעשה במחשבה תחילה – שיעור מס הרכישה על דירת מגורים שנרכשה למטרת הריסה 13.07.2017
מהו מס הרכישה המוטל על מי שרוכש דירת מגורים מתוך כוונה להרוס אותה עד היסוד? האם יוטלו מדרגות המס החלות ברכישת דירת מגורים, או מס בשיעור אחיד החל ברכישת נכס שאינו דירת מגורים? ברשימה זו אנו מנתחים פסקי דין מהשנים האחרונות, אשר קבעו, כי יראו את הרוכש כרוכש קרקע ולא דירת מגורים.
-
פיצול ליניארי מוטב במסגרת חלוקת עזבון והטבות מס חדשות ביחס לדירות שהתקבלו בירושה 11.04.2016
ברשימה זו נבקש לדון בזכותם של בני משפחה העורכים חלוקת עזבון חייבת במס, ליהנות מ"פיצול ליניארי מוטב" בגין דירות המועברות בין היורשים אגב ביצוע תשלומי איזון, כל זאת על רקע תיקון מספר 82 לחוק מיסוי מקרקעין.
-
מלכודות מס בעסקאות בין יורשים של נחלות במושבים לאור תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין 20.07.2015
ברשימה זו נסקור את היבטי מס השבח הנובעים מעסקאות בין קרובים בנחלות ואת ההחמרה שחלה בנטל המס בעקבות תיקון 76 לחוק מיסוי מקרקעין.